Hoe verwissel je een autoband?

Voordat we vertellen hoe je een auto band kan verwisselen is het goed om te weten wat je kan voorkomen om je auto band te verwisselen.

HOE VOORKOM IK EEN LEKKE BAND?

Één van de meeste voorkomende oorzaak van een lekke band of een klap band is een te lage of te hoge bandenspanning. Zorg ervoor dat de bandenspanning altijd op orde is. Een scherp voorwerp gaan niet zo makkelijk door een band heen, maar als je band een te lage of te hoge bandenspanning heeft snijd deze er juist makkelijker doorheen.

Daarnaast is een te zware auto ook een veel voorkomende oorzaak, is je auto te zwaar dan komt de druk op de banden terecht, hierdoor kunnen je banden oververhit raken waardoor deze weer beschadigen. Als laatste oorzaak is te snel rijden een veel voorkomende oorzaak. Door te snel te rijden raken je banden ook oververhit en door te snel te rijden is de kans op een botsing met een drempel groot.

Conclusie: Het is zeker aan te raden om regelmatig je bandenspanning te controleren. Weet je niet wat je bandenspanning inhoud? Hier lees je alles in ons blog over bandenspanning.

WAT TE DOEN BIJ EEN LEKKE BAND?

Als je band lek of stuk gaat is het de bedoeling dat je hier zo snel mogelijk wat mee doet, ga niet doorrijden met een lekke band dit zorgt voor nog veel meer problemen. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Loopt je band langzaam leeg dan kun je proberen door te rijden naar een auto garage of tankstation om je banden op te pompen. Je loopt alleen dus wel het risico dat je hierdoor je banden beschadigd en je banden niet meer te repareren zijn.

Niet elke auto beschikt over een reservewiel, mar tegenwoordig beschikken sommige auto’s over run flat banden, dit zijn dikke banden waarmee je kan doorrijden bij een lekkage tot 80 kilometer per uur, zelfs als je band nagenoeg helemaal leeg is. Je kan dan voorzichtig doorrijden naar een autogarage om je band te laten verwisselen.

Andere auto’s beschikken juist over een noodreperatieset waarmee je band tijdelijk kan repareren. Je ziet dit vooral veel bij nieuwere auto’s voorkomen. Je sluit dan een compressor aan op de 12V-sigarettenaansteker de kabel loopt dan zo naar de band en zorgt zo voor een tijdelijke oplossing.

DE AUTOBAND VERWISSELEN

Een auto band verwisselen lijkt lastig, en de meeste mensen bellen als ze een lekke band hebben de ANWB, maar heb je nou een keer haast of geen tijd om de ANWB in te schakelen dan kun je dit ook vrij eenvoudig zelf doen. 

Belangrijk hierbij is wel dat je altijd goed voorbereid op weg gaat, zorg bijvoorbeeld dat je een reservewiel mee hebt. Maar ook gereedschap om je band te verwisselen. Het volgende gereedschap heb je nodig om je band te verwisselen: natuurlijk de reserveband, een krik, een schroevendraaier, een kruissleutel. Sommige velgen hebben een diefstalbeveiliging in dat geval heb je ook nog een slotbout nodig om de moeren los te draaien.

 1. Daarnaast is het belangrijk dat je op een veilige plaats staat om de autoband te verwisselen, Zet de auto in versnelling en zorg ervoor dat hij niet wegrolt. Bij een Automaat kun je hem in de P zetten.
 2. Zorg dat je het reservewiel uit de auto haalt, voordat je de auto gaat opkrikken.
 3. Draai de vier moeren een klein stukje los, zodat het makkelijker is om de moeren los te draaien zodra de band in de lucht hangt.
 4. Bevestig de krik onder het krikpunt, let op doe dit bij het punt dat het dichts bij het te vervangen wiel zit. Let er vooral goed op dat je dit op een krikpunt doet, is er geen krikpunt kies dan een sterk punt van de auto er komt namelijk veel gewicht op dat punt.
 5. Dan draai je de krik omhoog totdat het wiel volledig los van de grond is. Let er hierbij weer goed op dat je niet met je lichaam onder de auto komt.
 6. Je kan nu de vier moeren volledig los draaien, zorg ervoor dat je deze goed weglegt deze heb je zo weer nodig.
 7. Als je alle moeren eraf hebt, kun je het wiel eraf halen. Zorg ervoor dat je goed oplet hoe het wiel vastzit.
 8. Zet nu het nieuwe wiel of reserve wiel vast en draai de moeren aan. Let erop dat je niet 1 gelijk vast draai maar doe ze tegelijk synchroon vastdraaien.
 9. Als de moeren goed vastzitten, kun je de krik rustig laten zakken. Zorg er nu weer voor dat er niks of niemand onder de auto ligt.
 10. Als de band weer op de grond staat, kun je de moeren verder goed strak aandraaien.
 11. Start de motor en je kan weer rijden 

Wil je meer tips en tricks weten?

Winkelwagen