Lease auto verkopen

Rij je een lease auto, en wil je deze verkopen? Dat kan!

WAT IS EEN ZAKELIJKE LEASEAUTO?

Een leaseauto is een auto die niet in jou eigen bezit is, maar die jij huurt/least van de eigenaar. Dit is tegen een vooraf vastgestelde vergoeding per vastgestelde periode.

We zien dit vaak voorkomen in werksferen. Een werknemer komt in dienst bij een bedrijf en krijgt een leaseauto van de zaak. Het bedrijf koopt een auto en word eigenaar van de auto. De werknemer mag in deze auto rijden en betaalt hiervoor bijtelling. Dit gebeurt alleen als je met de auto ook privé meer gaat rijden dan 500 km per jaar. Gebruik je hem alleen voor woon-werk verkeer? Dan hoef je hierover geen bijtelling te betaling. De bijtelling word afgetrokken van het nettoloon van de werknemer.

VOOR EN NADELEN VAN EEN ZAKELIJKE LEASEAUTO

Er zijn veel voordelen aan het leasen van een auto, je hoeft niet opeens in je buidel te tasten om een dure occasion te kopen. Maar er komen ook nadelen kijken bij het leasen van een auto.

De voordelen zijn:

  • Geen hoge aanschafwaarde, je werkgever koopt de auto waardoor je zelf niet de auto hoeft te betalen. De werknemer betaalt alleen bijtelling.
  • Onderhoudskosten, bij elke auto krijg je wel eens te maken met onderhoud. Bij een leaseauto krijg je hier daarom ook mee te maken. Het grote voordeel bij een leaseauto is is dat je werkgever in dit geval opdraait voor de onderhoudskosten.
  • Administratieve regels, je werkgever of een leasebedrijf zal het administratieve gedeelte regelen. Ook de bijtelling zullen ze aftrekken van je nettoloon. Je hoeft hier zelf niks voor te doen.

De nadelen zijn:

  • Vast aan contract, jij of je werkgever zitten vast aan een contract. Als je een andere auto wilt kopen kan dit niet altijd zomaar omdat je vast zit aan het contract.
  • Geen eigen auto, de auto blijft het bezit van je werkgever. Je beschikt zelf niet over echt een eigen auto.

Denk er dus aan dat er niet alleen maar voordelen zijn bij het zakelijk leasen van een auto. Er zijn zeker nadelen. Krijg je van je werkgever geen auto van de zaak, maar wil je toch leasen? Dan kun je naast zakelijk leasen ook private leasen.

Lease auto verkopen

PRIVATE OF ZAKELIJK LEASEN ?

Wil je een auto leasen? Maar je weet nog niet of je gaat private of zakelijk leasen? Zakelijk leasen komen we veel tegen als een werknemer een auto least van zijn werkgever. Maar zakelijk leasen komen we tegenwoordig ook veel tegen bij ZZP’ers en ondernemers. Zij gaan een auto leasen i.p.v. kopen. Als je als ondernemer een zakelijke auto least, dan zijn die kosten fiscaal aftrekbaar. Voordeel van het zakelijk leasen van een auto is is dat je geen BKR registratie krijgt, deze krijg je wel als je auto als particulier gaat leasen.

Als ondernemer of ZZP’er kun je ook ervoor kiezen om een auto te private leasen. Je maakt een overeenkomst met een leasemaatschappij waarbij ook het aantal kilometers wat je jaarlijks verwacht te rijden worden vermeld. Het voordeel is is dat je geen bijtelling betaalt over de auto en je nettoloon. En daarnaast kun je de zakelijke kilometers ook bijhouden en daarvoor een kilometervergoeding krijgen. Let dus wel heel goed op dat je niet zomaar gaat private leasen zonder je goed in te lezen. Je krijgt bij private lease dus een BKR-registratie. Grootste voordelen zijn wel dat je geen wegenbelasting, verzekering , onderhoud en reparatiekosten betaalt. Dit is verrekent in je leasebedrag.

DE ZAKELIJKE LEASEVORMEN

Wil je zakelijk een auto gaan leasen? Verdiep je goed in de verschillende manieren hoe je zakelijk een auto kan leasen. Er zijn twee manieren om je auto te leasen. Je kunt kiezen voor Financial lease of voor Operational lease.

Als je het liefst alles wilt uitbesteden dan kun je het beste kiezen voor operational lease. Bij operational lease hoef je alleen een vooraf vastgesteld bedrag per maand of per periode te betalen. Hierbij word alles voor je betaalt en geregeld, denk aan de wegenbelasting, verzekering en dergelijke. Jij betaalt alleen het maandelijkse bedrag en daarnaast betaal je nog wel de brandstof voor in je auto. Bij operational leasen, huur je een soort van de auto van de eigenaar, in dit geval de leasemaatschappij.

Bij financial lease word je ook juridisch gezien niet de eigenaar van de auto. Maar je koopt de auto of afkoopsom. Het voordeel bij financial lease is is dat je zelf kan gaan bepalen hoeveel je per maand wilt afbetalen en in welke periode je de koopsom wilt aflossen. Bij financial lease word je aan het eind van het leasecontract de eigenaar van de auto. De auto dien je dan over te nemen tegen een vooraf afgesproken restwaarde. Financial lease adviseren wij vooral voor ondernemers en ZZP’ers, dit omdat je niet direct alles in één keer betaalt maar de auto komt in dit geval op de balans te staan.

LEASEAUTO VERKOPEN, KAN DAT?

Je rijd een leaseauto en je wilt deze verkopen. In sommige gevallen mag dit maar dit is afhankelijk van het soort leasecontract wat je hebt afgesproken. Bij private lease mag je de auto nooit verkopen omdat de auto altijd eigendom blijft van de leasemaatschappij omdat deze de auto een soort van aan jou verhuurt.

Een zakelijke leaseauto mag je ook niet zomaar verkopen, bij zakelijk leasen heb je verschillende leasevormen. Namelijk Financial lease, operational lease en shortlease. Bij operational lease en shortlease heb je een contract afgesloten met een leasemaatschappij voor een bepaalde periode om de auto te leasen. In dit geval word je nooit de eigenaar van de auto, dus mag je in dit geval de auto ook nooit verkopen. Er bestaat wel een uitzondering om een operational lease of shortlease auto te verkopen. In sommige gevallen is het mogelijk om het leasecontract af te kopen bij de leasemaatschappij. Vaak betaal je dan de restwaarde van de auto aan de leasemaatschappij en word jij de officiële eigenaar van de auto.

Bij financial lease heb je vooraf een periode afgestemd waarna jij de auto ‘overneemt’ van de leasemaatschappij. Na die periode is de auto in jou bezit. Ook bij financial lease is het mogelijk om het leasecontract eerder af te kopen in overleg met de leasemaatschappij.

Let er wel op dat je bij het afkopen van een leasecontract vaak de restwaarde betaalt, het kan zijn dat deze restwaarde hoger is dan dat je voor de auto kan krijgen dan als je het verkoopt als tweedehandse auto.

Als je van leaseauto af wilt omdat je zelf een occasion op het oog hebt, dan kun je altijd contact met ons opnemen! Goedkopeoccasions heeft een groot netwerk in autohandelaren welke auto’s opkopen en doorverkopen. Als je nog opzoek bent naar een nieuwe tweedehands auto kun je gerust rondkijken bij al onze occasions

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op via info@goedkopeoccasions.nl

Winkelwagen